100 olika inloggningar och lösenord

Microsoft Azure Singel Sign On

100 olika inloggningar och lösenord

Ofta när man träffar företag och pratar IT med dem, är många frustrerade över att ha många olika system och inloggningar. Det börjar bli ett ganska stort bekymmer för många, dels för att det är många olika användarnamn och lösenord att hålla ordning på, men också en säkerhetsrisk eftersom att man inte orkar skapa komplexa lösenord på alla konton. För att försöka hålla koll ligger det lätt till hands att skriva ner dem någonstans och i de fall det är möjligt sparar man lösenorden i webbläsaren. Ibland tvingas man göra en ”reset” på kontot när man testat alla tänkbara kombinationer vilket också är oerhört tidskrävande.

Det har funnits ”Single Sign On” -lösningar i många år, vilket innebär att man har en enda inloggning till systemen att hålla reda på. Lösningarna har också blivit mycket bättre på sista tiden än tidigare. Med ”Single Sign On” kan man istället fokusera på ett bra lösenord, istället för hundra och man minimerar samtidigt säkerhetsrisken.

Ett steg till att minimera antalet inloggningar är att använda Office 365, där du loggar in och använder ett och samma användarnamn och lösenord till alla program i deras svit, då har man kommit en bra bit på väg  kring ”Single Sign on”. Office 365 brukar jag säga ersätter 3 traditionella servrar direkt i molnet.

Vill man ta det större steget i sin organisation med ”Single Sign On” lyfter man förslagsvis blicken mot Microsofts Azure tjänst, där det är möjligt att knyta ihop och samla en inloggning mot också andra system som t ex, Saleforce CRM mfl.

Arbeta rätt, effektivt och minimera antalet inloggningar.

Patrik Ärlsjö, 0733-572203

CEO, Kon-IT